לקביעת פגישת ייעוץ

השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

    תכנון העיזבון בהסכמה הדדית

    חוק הירושה מאפשר לבני זוג לערוך צוואה הדדית מתוך הסתמכות של בן זוג אחד על הצוואה של האחר. לאחר תיקון חוק הירושה בשנת 2005 נכנסו לתוקף כללים משפטיים שונים מאלו שהיו תקפים לפני-כן.

    צוואה הדדית – יתרונות וחסרונות

    מהי צוואה הדדית? בני זוג מחליטים לערוך צוואה הדדית כאשר קיימת מטרה משותפת לשניהם וכוונה להגדיר מראש ולהגביל את צעדיו של בן הזוג השני אשר יישאר בחיים. בהתאם להוראות החוק, צוואה הדדית היא הסכם המשפיע על כוח הציווי אשר למעשה לא ניתן לשינוי לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג. רוב הצוואות הנערכות על ידי בני זוג הינן צוואות הדדיות אשר מונעות בעתיד מבן הזוג שנותר לכתוב צוואה חדשה.

    אין חשיבות לאופן שבו ינווטו את נכסיהם לאחר מותם אך בכל מקרה העיקרון המנחה הוא שכל אחד מסתמך על בן הזוג השני. צוואות הדדיות נערכות באותה עת ובהסתמכות של אחד מבני הזוג על השני ובכך מתבטאת השוויוניות של שני המצווים. שני בני הזוג מחפשים יחד פתרון שוויוני בנוגע לאופן שבו רכושם יחולק לאחר מותם.

    בצוואה הדדית בני הזוג יכולים להוריש את העיזבון של האחד לשני ולאחר מותם של שניהם, לצדדים שלישיים כגון לילדיהם המשותפים. בני זוג יכולים גם לקבוע בצוואה הדדית שיורישו ישירות את כל עיזבונם לילדיהם.

    מהו ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית?

    כאשר שני בני הזוג לא מגבשים הסכמה, עושים צוואות נפרדות ומורישים את רכושם ללא הסתמכות על הציווי של בן הזוג השני, לא חלים עליהם ההוראות החלות על צוואה הדדית. בהתאם לחוק הירושה, צוואה רגילה ניתנת לשינוי בכל עת; לעומתה, צוואה הדדית מסתמכת על בן הזוג ולפיכך יש ליידע אותו על הכוונה לביצוע שינוי או לבטל את הצוואה.

    גם במצבים שבהם אחד מבני הזוג נפטר והשני מעוניין לערוך בצוואה שינויים או לבטלה, ישנם מגבלות. בן הזוג שנפטר הסתמך על הצד השני וכעת אין ביכולתו לשנות אותה.

    מסמך אחד או שניים?

    ניתן לערוך צוואה הדדית במסמך אחד או בשני מסמכים אשר נוסחו באותו זמן. על מנת שהצוואות יוגדרו כהדדיות, שני בני הזוג חייבים להכיר האחד את הוראות המצווה השני. במקרה של צוואה במסמך אחד אין שאלה בדבר הידיעה וגם לא על ההסתמכות. צוואה הדדית במסמך אחד נקראת צוואה משותפת.

    כיצד ניתן לבטל צוואה הדדית?

    החוק מאפשר לבטל צוואה הדדית כשבן הזוג בחיים על ידי הודעה בכתב למצווה השני. כאשר נמסרת הודעה, הצוואות ההדדיות של שני המצווים מבוטלות. במידה ושני המצווים לא עורכים צוואה חדשה, חלוקת העיזבון תהיה לפי חוק הירושה.

    ביטול צוואה הדדית אחרי פטירת אחד מבני הזוג הינה יותר מורכבת ותקפה רק אם תעמוד בתנאים הבאים: לפני חלוקת העיזבון של בן הזוג שנפטר, בן הזוג שנותר בחיים ומבטל את צוואתו חייב להסתלק מהעיזבון של המנוח שהיה אמור לקבל לפי הוראות הצוואה, ע"פ התנאים המורכבים של סעיף 8א לחוק הירושה, ההסתלקות צריכה להיות שלא לטובתו האישית, אלא לטובת ילדו או אחיו של המוריש. לאחר חלוקת העיזבון, בן הזוג שנותר בחיים אשר מבקש לבטל את צוואתו, צריך להשיב לעיזבון את כל מה שקיבל מכוח הצוואה ההדדית. אם השבה בפועל בלתי אפשרית בעין, ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.

    סעיף 8א מהווה איזון עדין בין הרצון לכבד את ההסכמות שנעשו בין בני הזוג בחייהם, לבין ההכרה בכך שנסיבות החיים עשויות להשתנות לאחר פטירת אחד מהם. הוא מאפשר שינוי, אך מתנה אותו בוויתור על טובות ההנאה מהצוואה המקורית, ובכך שומר על העקרונות הבסיסיים של הצוואה ההדדית.

    לסיכום

    במקרה של צוואה הדדית חשוב מאוד להתחשב באומד דעתם ובגמירות דעתם של שני הצדדים, וזאת על-מנת לקבוע בבטחה שהצוואה תקפה. גם דברי הפסקה מוכיחים שצוואה הדדית מחייבת הסכמה משותפת ובתי משפט בוחנים זאת ביסודיות. על אף המגבלות ביכולת השינוי, צוואה הדדית מבטיחה את רצונם המשותף של שני בני זוג ויחד עם זאת היא גם מגנה על הנכסים ומונעת שינויים חד-צדדיים.

    במידה והנכם מעוניינים לערוך צוואה הדדית שתסיר מכם כל דאגה ותבטיח לכם שקט עד מאה ועשרים, והנכם זקוקים ל- עורך דין לענייני צוואה, משרד עורכי דין אליאב פנקס בעל מומחיות בצוואות וירושות מעניק יעוץ משפטי מקצועי ואיכותי עבור לקוחותיו. פנייה אל המשרד מבטיחה יחס אישי ותומך, וליווי משפטי מלא.

     

    קידום עורכי דין קידום עורכי דין

    תפריט נגישות