לקביעת פגישת ייעוץ

השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

    חקירה פלילית

    עולם המשפט מורכב משני אשכולות עיקריים: משפט אזרחי ומשפט פלילי. המשפט האזרחי, המונה ענפים רבים, נותן פתרונות בסכסוכים שבין פרטים – בין אדם לחברו או בין חברות. בסופם של הליכים אזרחיים הסעד הוא כספי והעונש אינו כולל שלילת חירותו של אדם מעצרו וכליאתו מאחורי סורג ובריח.

    האשכול השני הוא המשפט הפלילי. במקרה זה המדינה היא התובעת, בשם אזרחי המדינה והציבור כולו. קורבן העבירה מיוצג על ידי רשויות האכיפה שהיא הרשות השופטת שפועל כנגד הנתבע – מבצע העבירה, או מי שנחשד בביצוע העבירה. סוגי הענישה במשפט פלילי מגוונים וכוללים גם כליאה של אדם מאחורי סורג ובריח.

    חוק סדר הדין הפלילי קובע כי כל אדם רשאי להגיש תלונה למשטרה. בנוסף נקבע בחוק זה, שאם נודע למשטרה על ביצוע עבירה, הן על-פי תלונה והן בכל דרך אחרת, תפתח בחקירה, ובשלב מסוים יקבע על פי הראיות האם להגיש כתב אישום, או לחילופין, במידה ואין בדבר עניין לציבור, התיק ייסגר.

    בעת החקירה במשטרה נאספות ראיות, ובמקרים רבים ראיות אלה מבשילות לכדי כתב אישום  וההכרעה עוברת לבית משפט.

    במקרים אלה, מומלץ להיות מיוצג על ידי  עורך דין פלילי.

    לא כל חקירה מובילה לכתב אישום ולמשפט. עם זאת, יש לחקירה במשטרה השפעות נלוות ויש מנעד רחב של גורמים שאיתם צריך להתנהל מולם בחכמה ובשיקול דעת. להתנהלות מול התקשורת, למשל, יש חשיבות גדולה מאוד ולעיתים קרובות נדרש "להוריד פרופיל" או להעלותו, בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה,  ולכן יש חשיבות רבה בהיוועצות עם עו"ד מנוסה בנושאים אלו.

    חקירה תחת אזהרה

    כאשר מתגבש חשד למעורבות בביצוע עבירה, על חוקרי המשטרה להזהיר את הנחקר, לציין בפניו את העבירה המיוחסת לו וליידעו על זכותו לשמור על שתיקה ועל זכותו להיוועץ בעורך דין.

    מדובר בהליך אשר מתנהל במשטרה כנגד אדם החשוד בביצוע עבירה. אם זומנת לחקירה מעין זו, הנך חשוד בפלילים אשר מעיד כחשוד בפלילים. יתכן כי הדברים שתאמר במהלך החקירה ישמשו כבסיס לגיבוש כתב אישום כנגדך.

    על מנת להיערך מבעוד מועד לחקירה תחת אזהרה, יש לפנות לעורך דין בשלב מוקדם ככל הניתן ובטרם תחל החקירה. אם החקירה כבר החלה, זכותך בדין להפסיקה; וחוקרי המשטרה מחויבים לעצור את החקירה ולאפשר לך לממש את זכות להיוועץ בעורך דין.

    במקרים רבים אדם מזומן לחקירה לצורך מתן עדות ומוצא את עצמו נחקר תחת אזהרה. על מנת לחסוך הסתבכות פלילית, יש חשיבות עליונה להכנה מקדימה לחקירה, אצל עורך דין מומחה לפלילים.

    מה עושים כאשר זומנת לחקירה? עקרונות חשובים בעת חקירה:

    1.  כל חשוד צריך להתייחס למי שחוקר אותו כאל גורם המנסה להפלילו. זוהי הנחת העבודה, אף אם נתקלתם בשוטר נחמד וחביב. רשות חוקרת אוספת ראיות להפללת החשוד. השוטר אינו אובייקטיבי והוא מניח שאתם אשמים ומנסים להתחמק מאשמה; הוא מחפש ראיות מפלילות ויעשה הכל כדי להגיע ליעד שלו.

    2. טעות נפוצה של רבים היא שהם חושבים שאם הם לא אשמים, כל מה שהם צריכים לעשות זה להסביר לחוקרים שהם לא עשו את העבירה והתיק נגדם ייסגר והם ישוחררו ממעצר. לא תמיד כך המקרה ולכן אסור לענות על שאלות בחקירה אלא בתנאים המצטברים הבאים:

    1. החשד נגדכם הוקרא לכם, הבנתם אותו,  וכל  מה שאתם אומרים נרשם בפניכם.
    2. אם לא הבנתם בדיוק למה מתכוונים, יש לברר עד תום מה השאלה ומהו המקור שלה.
    3. לא לענות ל"שאלות דייג" שאינכם מבינים. החוקר אינו חבר שלכם ולכן לא צריך להרשים אותו.
    4. כל מה שנאמר צריך להירשם. תפקידכם הוא לוודא שאכן נרשם במלואו, מילה במילה, כל מה שאמרתם.
    5. לענות בשפה פשוטה ומובנת לכם ללא מילים גבוהות או מסובכות. מילה שלא אמרתם לא אמורה להירשם בדף החקירה. במידת הצורך, הנכם רשאים לדרוש מתורגמן. לא לחתום אם הכתוב בדף לא משקף את מה שאמרתם.

    3.  לא להודות באשמה במהלך החקירה. הודאה היא מלכת הראיות ולאחריה, הדרך להגשת כתב אישום קצרה.

    4. לא לנהל עם השוטרים שיחות מחוץ לפרוטוקול; שיחות מסדרון או בחצר עם קפה יכולות ליצור מזכרים מפלילים אלה קבילים בביהמ"ש והחוקרים משתמשים במזכרים כראיות מפלילות, לכן דברו רק לפרוטוקול.

    5. עימדו על זכותכם כי ירשם רישום פרוטוקול מדויק .למרות שהכל מוקלט ולכאורה אין צורך לרשום, החוקרים לא רושמים את כל הדברים שנאמרו ורק את עיקרי הדברים. תמיד זכור שאין שליטה על הקלטות שבאופן מסתורי נעלמות, נקטעות ותקולות.

    6. לא לוותר על התייעצות עם סניגור, גם אם אתה לא אשם, דווקא אלה שלא אשמים צריכים עורך דין אף יותר מהאשמים. החוקרים מנסים בכל דרך להפליל אתכם ולכן נוקטים בשיטה של הרדמה והקטנת התיק במיוחד בחלק שלכם באשמה; וזאת על מנת למנוע את זכויות היסוד של החשוד ואגב כך להפליל את עצמכם. לעיתים יספרו לכם שסניגור יגרום לכם נזק, יסבך את החקירה ועוד. דוגמא מאחד מפסקי הדין הידועים (פס"ד יוני אלזם) אשר נסיבותיו הגיעו לפתחו של בית המשפט העליון. ציין השופט יורם דנציגר כי "מעיון בתמלילי השיחות שנערכו בין אלזם לבין המדובבים, עולה כי במקרה שלפנינו נרמסה זכות זו ברגל גסה. המדובבים לא זו בלבד שהניאו את אלזם מלהיוועץ בעורך דינו…, אלא שהם גם הטעו את אלזם בנוגע למצבו המשפטי. במקרים אחרים יאמרו לכם, אם אתם לא אשמים, מה אתם צריכים עורך דין?

    הרבה המפורסמים שאנו מכירים, והם בגדר "לא אשמים" ובסופה של החקירה מצבם היה בכי רע, דוגמאות יש למכביר.

    7. עם קבלת זימון לחקירה יש חשיבות גדולה להיוועץ עם עו"ד. קודם לחקירה החוקרים מבצעים תשאול שהוא אחד התכסיסים הגדולים: לפני הטחת האשמה בחשוד מתנהלת שיחת גישוש, שיחה שבה לא מוטלת החובה ב'אזהרת' החשוד וזכויותיו וכל זאת ללא רישום עדות רשמית. מעמדכם לא ברור ללא ייעוץ משפטי. שיחה זו שאינה מתועדת נקראת "דוח תשאול" ויהיו כתובים בו דברים שכביכול אמרתם, או שלא אמרתם.

    ומשכך, זכרו כלל חשוב – הדג נמצא בצלחת כי הוא פתח את הפה.

    לעולם לא לדבר לפני שאתם מתייעצים עם עורך דין מבעוד מועד. ואם כבר דיברתם, אז רק לפרוטוקול.

    8. לא לוותר על זכות ההיוועצות עם עורך דין לפני חקירה ולא אחריה. יש חובה לאפשר לכם להיפגש עם עורך דין לפני החקירה. עורך הדין מקלקל לחוקרים את התכנית בהפללת החשוד, החוקרים ינסו לקבל מכם  אישור על  ויתור זכות ההיוועצות ולעבור מיד לגביית העדות. לאחר שתעשו טעויות ותפלילו את עצמכם, יוזמן לכם עורך דין. תפקידכם בשלב זה לברר את החשד, מהו המעשה שאתם נחשדים בו, מהן הראיות, הנסיבות והעיתוי. לאחר מכן תעמדו על זכותכם להיוועצות עם עורך דין.

    9. למה הדג בצלחת? כי הוא פתח את הפה… בין אם אתה כמשל  סוג של דג גדול שחי עם כרישים, ובין אם אתה כמשל כל סוג של דג אחר, ברגע שפתחת את הפה עברת לצלחת…יגידו לכם במשטרה חוקרים מנוסים שהם סוג של 'כרישים' שאם תשמרו על זכות השתיקה, זה יחזק את הראיות כנגדכם, וישמש נגדכם במשפט. יש מידת אמת בכך שלא מסרתם גרסה בהזדמנות הראשונה; אולם, תשובות רעות ומפלילות מחזקות הרבה יותר.  החוקרים לא אוהבים, (בלשון המעטה)  את זכות השתיקה. ינסו למנוע מכם את הזכות הזאת, על מנת שתעזרו להם לסיים את התיק. זכות השתיקה של חשוד היא אבן נגף לחוקרים מייצרת  לחוקרים מעמסה,  הם נאלצים לצאת ולחפש ראיות. זכות השתיקה היא זכות חוקתית. עם זאת יש לנקוט בטקטיקה של זכות זו באופן פרטני לכל מקרה ולאחר היוועצות עם עורך דין, אשר יספק לכם מידע לגבי טיב הראיות והחשדות נגדכם, שאותן החוקרים אינם מעוניינים לחשוף.

    10. לא להתרשם מניסיונות סחטנות ואיומים של החוקרים. הפחד ממעצר גורם לטעויות, לפעמים מעצר של מספר ימים יכול למנוע מאסר למספר שנים. למרות פסיקת ביהמ"ש העליון, האומר כי אין המעצר משמש כאמצעי סחיטה להוצאת הודאות מהחשודים, מצליחים החוקרים לתמרן ולהבליע את האיומים בהבטחות לשחרורים, או בהפחדות על עינויי מעצר.

    11. הפשע לא משתלם! אל תבצעו עבירות ולא תצטרכו לקרוא על זכויותיכם בזמן מעצר וחקירה.

    לקבלת הליווי המשפטי המקצועי ביותר, יש לפנות אל משרד עו"ד אליאב פנקס.

    משרדנו פועל במקצועיות ומסירות, תמיד למען לקוחותיו ללא מורא ובנאמנות, תוך לחימה עיקשת על מנת ולהגן על זכויותיו.

    חשיבה מקורית למציאת פתרונות מחוץ לקופסא מאפיינת את רוח המשרד; נוכח החשיבות העצומה של זכות השימוע יש להתייחס להליך זה בכובד ראש ולהיוועץ בהקדם בעורך דין פלילי ולקבל את מגוון האפשרויות לטיפול בבעיה.

    באפשרותך ליצור עימנו קשר בכל שעה בטלפון  או באמצעות האתר.

    כותב המאמר: עו"ד אליאב פנקס, מומחה במשפט פלילי

    *     אין תוכן המאמר משום להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי

    **  האמור לעיל משמש לידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, ו/או חוות דעת משפטית.

    בכל מקרה יש להתייעץ עם עו"ד מוסמך על מנת לקבל ייעוץ המותאם לנסיבות המיוחדת ולנתוני המקרה הספציפי וכל מקרה יש לבחון לגופו.

    קידום עורכי דין קידום עורכי דין

    תפריט נגישות